kkkkkkkkkkk

Γιατί δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ο νους την ώρα της προσευχής;




Μετά από σωματική και πνευματική κούραση προσπαθώντας να προσευχηθεί ο άνθρωπος, απομακρύνεται χωρίς να το θέλει από τον Θεό. Αποσπάται η προσοχή του από κακές, αισχρές, πονηρές σκέψεις και εικόνες. Υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν μέχρι να καταφέρουν να προσευχηθούν. Υπάρχουν άλλοι που τα καταφέρνουν και άλλοι που ενώ ο νους τους τρέχει σε καλούς λογισμούς, στην πορεία, καταλήγουν σε κακούς και πονηρούς.


Ο άνθρωπος, αναρωτιέται γιατί αποσπάται η προσοχή του από την προσευχή. Αν δεν έχει την δύναμη να διώξει τους καλούς και τους κακούς λογισμούς και την οποιαδήποτε εικόνα από το μυαλό του, τότε γίνεται σαν εύθραυστο γυαλί που με το παραμικρό μπορεί να σπάσει. Έτσι, δεν μπορεί να συγκεντρώσει την προσοχή του στην προσευχή. Δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον Θεό όχι γιατί δεν θέλει ο Θεός αλλά γιατί δεν μπορεί ο ανθρώπινος νους. Εκτός από την ελλειμματική συγκέντρωση ο άνθρωπος παλεύει την ώρα της προσευχής με τις αόρατες, κακές δυνάμεις που προσπαθούν επανειλημμένως να οδηγήσουν τον ανθρώπινο νου, να πάρει δευτερεύοντες δρόμους που τον οδηγούν μακριά από τον Θεό.

Η προσευχή είναι πολύ αναγκαία για τον άνθρωπο, γι' αυτό και θα πρέπει καθημερινά, να διώχνει όλα όσα του αποσπούν την συγκέντρωση στην προσευχή. Θα πρέπει να παλεύει και να πολεμά ενάντια στις αόρατες κακές δυνάμεις που προσπαθούν να του τραβήξουν την προσοχή και να τον παρασύρουν κάνοντας τον να μην συγκεντρώνεται στην προσευχή έως και να μην θέλει να προσεύχεται.

Κάποτε ο Άγιος Μακάριος είπε πως αποφάσισε να συγκεντρωθεί για ένα τριήμερο απόλυτα στη προσευχή χωρίς να σκεφτεί τίποτα άλλο. Κόντεψε να τρελαθεί. Δεν είναι εύκολο. Θα πρέπει ο άνθρωπος την ώρα της προσευχής να γίνει ένα με τον Θεό για να μπορέσει να έχει την πλήρως συγκέντρωση και να μην σκέφτεται τον γήινο κόσμο και τις υλικές απολαύσεις.

Ο άνθρωπος διατρέχει καθημερινά κίνδυνο λόγω του ότι ξέχασε να προσεύχεται. Κίνδυνο, από τους γήινους και τους αόρατους εχθρούς. Για  αυτό και θα πρέπει να μάθει να συγκεντρώνεται την ώρα της προσευχής από την αρχή γιατί αν δεν μπορέσει από την αρχή, θα είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθεί αργότερα. Αν νυστάξει κατά την διάρκεια της προσευχής τότε να σηκωθεί να κάνει μετάνοιες. Οι μετάνοιες κάνουν τον άνθρωπο να ξαγρυπνά. Και αν πονεί τα πόδια του και δεν μπορεί, τότε να προσπαθεί ξανά και ξανά να λέει την προσευχή χωρίς μετάνοιες. Η ουσία είναι να προσπαθεί να έχει το μυαλό του συνεχώς στην προσευχή δηλαδή στον Θεό. 


Διαβάστε και το πιο κάτω:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

”go"
RefreshPage